Een perfecte avond

Eerst hebben we het nog niet door, de boze stemming aan een tafeltje achter ons, maar al snel kunnen we het niet negeren. De man is een vulkaan op uitbarsten.

Tijdens ons voorgerecht liepen ze zelfbewust het nieuwe restaurant in de Pijp binnen. Vader type Amsterdam Zuid, strak gekleed, opzichtig horloge om zijn pols, twee blonde dochters met hun laatste aankopen in tasjes van Louis Vuitton, de zoon en zijn vriendin. Een perfect gezin had een perfecte dag en die werd nu afgesloten met een perfect etentje.

Maar nu had de serveerster de werkelijk ongelooflijke stommiteit uitgehaald om het bakje spinazie te vergeten. Met luide stem doet de man zijn beklag, de excuses van het meisje en het alsnog gebrachte bakje krachtgroente worden niet geaccepteerd. Hij begint op stoom te komen en zijn gezicht wordt zo rood als de garnalen op zijn bord. Zweet druppelt over zijn voorhoofd. ‘Je bent een hoer’ roept hij uit. ‘Sloerie, kan je niet eens een bestelling onthouden? Je hebt onze hele avond verpest’. Het meisje weet niet te reageren. Beleefdheid en woede vechten om de eerste plaats, maar ze houdt zich in. Uiteindelijk komt de kok er bij, maar ook hij kan de man niet tot bedaren brengen. Het personeel loopt op kousenvoeten door het restaurant en excuseert zich bij de andere gasten. Hoe harder de man schreeuwt, hoe zachter zijn kinderen praten. Ineengedoken grijpen ze naar hun telefoon, verlossing zoekend op Facebook. Na een half uur continue verbaal geweld heeft de zoon er schoon genoeg van. Hij schuift zijn stoel resoluut naar achter, pakt de hand van zijn vriendin en trekt haar mee naar buiten. Tien minuten later vlucht zijn zusje eerst naar de wc, dan ook naar buiten.

De oudste dochter –blijkbaar is dit de rol in haar jonge leven- blijft beschaamd zitten en probeert haar vader wanhopig tot rede te brengen. Tranen lopen over haar gezicht. ‘Pap, hou nou alsjeblieft op. Doe niet zo. Als je nou niet stopt ga ik ook weg’. Hij schrikt en wil haar in zijn armen nemen, maar ze weert hem vol afschuw af. ‘Je weet toch dat ik er altijd voor je ben. Ik doe altijd alles voor je’ roept hij gekweld uit en probeert haar weer vast te pakken. Ze laat het uiteindelijk, uitgeput, toe en legt haar hoofd op zijn schouder.

 

4 gedachtes over “Een perfecte avond

 1. Oooooooooooooooooooh, wat verschrikkelijk. Amsterdam Zuid…. Al draagt een aap een gouden ring….
  Het zegt allemaal niks; keurig gekleed. Of juist het tegenovergestelde. Het gaat om de inborst.
  Gatver, wat een walgelijk verhaal, (nou ja, walgelijke kerel, arme kinderen), maar heel mooi weergegeven!
  LM

  Like

 2. Ha lieverd, mooi beschreven! Je voelt de gêne bij het gezin… Vond het alleen wat abrupt eindigen, ik had er graag nog een paar regels achteraan gelezen…

  Kus!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s