Amsterdam Light Festival

 

RALF 

Zodra het weer wat begint te donkeren, kijk ik er al naar uit. Voor de vierde keer kan ik weer volop genieten van het Amsterdam Light Festival. Het zwarte grachtenwater wordt betoverd en verlicht door inspirerende of humoristische lichtkunstsculpturen. ’s Avonds fiets ik expres even om om ze weer te bewonderen.

Ik ben opgetogen over het werk van Ralf Westerhof: Paths Crossing. Boven de Herengracht zijn subtiele lijnen uitgezet, alsof hij met kleurrijke stiften in de lucht het verhaal heeft getekend van een surfer, een uitgestoken hand, een ontmoeting tussen twee mensen, een baby. Een cartoon van 160 meter lang!

Ik luister aandachtig naar het gesprek tussen de Talking Heads. Gigantische hoofden waarop de gezichtsuitdrukkingen veranderen al naar wat ze elkaar vertellen.

HEAD

Ik zet me instinctief af om over de brug te springen, net als het mannetje Run Beyond die zijn sprong waagt over de Leidsegracht.

JUMP

Ik dans als ik de balzaal van water zie met tientallen feeërieke kroonluchters boven me. Een weerspiegeling van de verlichte stijlkamers van de grachtenhuizen.

CHANDELIER

Ik word getroffen door Alaa Minawi ‘My light is your light’. Zes figuren van neonbuis, teer en zachtmoedig licht. De rug gekromd. Het hoofd naar beneden. Een leeg omhulsel. Vluchtelingen die alles hebben achter gelaten. Alleen het kindje heeft het hoofdje omhoog, die heeft nog niet zoveel verloren. Ze zijn in Amsterdam. Een stad van oudsher gastvrij voor vreemdelingen …..

ALA MINAWI

Er is zoveel moois. Het festival prikkelt, emotioneert, stimuleert, maakt blij. Wat is het toch een voorrecht om in deze stad te mogen wonen!

Tot 17 januari 2016 zijn er 21 lichtsculpturen te zien langs de Water Colors Route over Oosterdok, Nieuwe Herengracht, Amstel en Herengracht. Een vaarroute die ook grotendeels gefietst kan worden. Heb je geen eigen bootje dan verzorgt o.a. Canal Company rondvaarten met uitleg. http://www.canal.nl.

Van 10 december t/m 3 januari komen er nog zo’n 20 kunstwerken bij langs de Illuminade: een wandeltocht door de Hermitage- en Hortusbuurt.

www.amsterdamlightfestival.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s