De Grote Amsterdam Quiz

Ik zou er niet zijn en ben er toch. Vakantieplannen veranderen net zo snel als het Nederlandse weer en nu kan ik mee doen aan de Grote Amsterdam Quiz in de Nieuwe Kerk.
Bij de muziek van het orgel druppelen zo’n 350 deelnemers naar binnen. Ooit was de Nieuwe Kerk gebouwd voor katholieke kerkgangers, maar nadat katholiek Amsterdam in 1578 opportunistisch besloot toch maar de protestanten te steunen, werden de beelden uit de katholieke kerken gesloopt en de muren wit overgeschilderd. Nu konden de protestantse gelovigen zonder afleiding ter kerke gaan. Maxima moet zich deze verandering hebben gerealiseerd toen ze hier als katholieke protestant haar ja-woord gaf.

Achter mij zit een vrouw in een perfect op kleuren gekozen rode trui en zwarte rok aantekeningen door te nemen.
‘Heb je ervoor gestudeerd?’ vraag ik verbaasd. Ze kijkt verstoord op, ik heb haar uit haar concentratie gehaald.
‘Ja best wel, en nu neem ik nog even alles door zodat het vers in mijn hoofd zit.’
Een beetje overdonderd kijk ik verder rond. Voor me zit Hans Tulleners, de grote Amsterdam-kenner, in een rood-wit geblokt jasje nerveus het knopje van zijn zwarte pen met drie rode kruisjes in en uit te drukken. Naast hem staat een grote leren ‘advocaten’ koffer waar, vermoed ik, een heel stuk Amsterdam-archief in zit.
Het dringt langzaam maar zeker tot me door. Dit is geen geintje, geen geestige pubchurch quiz, maar een bloedserieuze wedstrijd tussen fanatici.

Exact om 13 uur stopt het orgelspel en vuren Johan Fretz van het Parool en Koen Kleijn van Ons Amsterdam de vragen op ons af.
‘Hoe lang is een roe?, Hoe heette de oorlog in 1428 tegen een aantal Duitse steden?, Welke korfbalvereniging heeft Drees niet opgericht?, Wat wilden Clooney en kornuiten stelen in de film Ocean Twelve?, Hoe heette in 1965 het kamp voor gastarbeiders in Amsterdam Noord?, Hoe heette de olifant die Rembrandt geschilderd heeft?, Waar woonde Rembrandt voordat hij naar het huidige Rembrandthuis verhuisde?, Wanneer vond de brand van Hotel Polen plaats?, In welke buurt woonden de meeste NSB-stemmers?, Wie was geen geboren Amsterdammer: den Uijl, Gullit, Carmiggelt?, In welke straat opende Cruijff zijn schoenenwinkel ‘Shoutique’?, Wanneer kwam Ransdorp bij Amsterdam? Hoe heette de man die de grond gaf waarop de Nieuwe Kerk is gebouwd en waar dankt de Dubbeleworststeeg zijn naam aan?’

Zeventig vragen verder kijken we elkaar wat lacherig aan. Een ding is zeker, als we niet winnen, hoeven we ons niet te schamen. Dan maakt Johan Fretz de winnares bekend die stomverbaasd naar voren loopt. Ze heeft een score van 54 op 70. Op de vraag of ze het moeilijk had gevonden, bekent ze dat ze vrijwel alles gegokt heeft.

Tijdens de borrel voor ons, Amsterdamse masochisten, volgt een pijnlijke ontknoping. Het blijkt dat er fout is geteld en gildegids Otto Meijer mag zich de echte winnaar noemen. Bescheiden neemt hij zijn prijs in ontvangst.
‘Liever in Mokum zonder poen, dan in Parijs met een miljoen’, zegt hij overtuigd.
Maar hij gaat nu wel lekker vijf dagen naar Nieuw Amsterdam.

 

5 gedachtes over “De Grote Amsterdam Quiz

  1. Ha Yolanda, Wat een leuk stukje, en wat een moeilijke vragen. En de NSB-ers, die woonden vast het meest in Zuid. Dapper dat je meedeed. Ik overwoog het even maar voelde aan mijn (grachten-)water dat ik het niet zou kunnen.Hoeveel had jij er goed?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s